Русия, Япония и Испания обединяват сили в изследване на Вселената  (снимка:

...
Русия, Япония и Испания обединяват сили в изследване на Вселената  (снимка:
Коментари Харесай

Русия и Япония създават аналог на Хъбъл


Русия, Япония и Испания сплотяват сили в проучване на Вселената  
(снимка: CC0 Public Domain)

Роскосмос и Японската организация за галактически проучвания (JAXA) подписаха съглашение за основаване на ултравиолетова галактическа обсерватория Spectr-UF, аналог на телескопа Хъбъл, за наблюдаване на екзопланети.

Астрофизичната обсерватория „ Spectr-UF ” („ Световна галактическа обсерватория-ултравиолетова ”) е предопределена за наблюдения в региона на ултравиолетовия набор, недосегаем за наземните телескопи, заяви.
още по тематиката
Spectr-UV е близка по своите благоприятни условия до американския галактически телескоп Хъбъл (Hubble). С помощта на обсерваторията учените ще учат физическите процеси в ранната Вселена, образуването на звезди, еволюцията на галактиките, процесите на рухване на материята в черни дупки, атмосферата на планетите, екзопланети и комети.

Основният инструмент на галактическата обсерватория – телескоп с основно огледало с диаметър 1,7 метра – ще бъде оборудван със спектрографи с висока и ниска разграничителна дарба и камери за висококачествени изображения в ултравиолетовия диапазон.

Основната работа по плана се прави от Русия и Испания, която доставя правоприемник за предавания в далечния ултравиолет и набор от филтри за полевите блокови камери, а също по този начин основава дружно с Русия наземен теоретичен комплекс. Освен това Япония приготвя ултравиолетов спектрограф за наблюдаване на екзопланети.

Обсерваторията „ Spectr-UV ” ще бъде изстреляна в космоса на ракета „ Ангара-А5М “ от космодрума „ Восточен ” след 2025 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР